Χοιρινή πανσέτα με μπέικον

Χοιρινή πανσέτα με μπέικον, σάλτσα κρασιού και πουρέ μελιτζάνας.

Υλικά (για την μαρινάδα)

· Χοιρινή πανσέτα
· Αλάτι πιπέρι
· Θυμάρι ξερό
· Ρίγανη ξερό
· Λάδι
. Πάπρικα
· Σκόρδo
. μουσταρδα σε σκόνη
· Κόλιανδρο τριμμένο
Προαιρετικά
Μπέικον
Μπάρμπεκιου sauce

Υλικά (για τον πουρέ μελιτζάνας )
* 5 μεγάλες μελιτζάνες φλασκές
* 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
* 1 κ.σ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
* 250 ml ζεστό φρέσκο γάλα (πλήρες)
* 100 γρ. κασέρι (τριμμένο)
* 2 πρέζες άσπρο πιπέρι
* μία πρέζα αλάτι (αφού δοκιμάσω την γεύση)

Σάλτσα Κρασιού:
* 3 κ.σ. ελαιόλαδο
* 2-3 μικρά κρεμμύδια
* 1 καρότο
* 1 σκ. σκόρδο
* 1 καρότο
* 1 κομμάτι σέλερυ
* 1 δαφνόφυλλο
* 1 κλαδάκι θυμάρι
* μαύρο πιπέρι σε κόκκους
* 750 ml κόκκινο κρασί
* 500 ml ζωμό κρέατος
* 1 κ.σ. μέλι
* 1/2 πορτοκάλι
* 1/2 μήλο
* 1 κομμάτι κρύο βούτυρο για το τελείωμα

Προετοιμασία :
Αρχικά καρικατούρα το κρέας που θα επιλέξουμε κατα βούληση το τοποθετούμε σε ενα ταψί σκεπασμένο και το τοποθετούμε στο φούρνο για να ψηθεί στου 180°C για 1:39 ωρα.
Οταν δούμε ότι εχε ψηθεί αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ώστε να παρει χρώμα και προαιρετικά αψηφούμε με μπάρμπεκιου sauce και μπέικον. Παράλληλα ετοιμάζουμε τον πουρέ μελιτζανας.
Ξεκινάω με το ψήσιμο (ή καλύτερα κάπνισμα) των μελιτζανών. Πλένω τις μελιτζάνες, τις τρυπάω με ένα πιρούνι (για να βγαίνει ο ατμός τους στο ψήσιμο δίχως να σκάνε) και τις ψήνω στο grill (γυρνώντας τακτικά) στην μέγιστη θερμοκρασία για 50-60’, μέχρι να μαλακώσουν και να καούν από όλες τις πλευρές.
Αφαιρώ την ψίχα από τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι και την τοποθετώ σε ένα σουρωτήρι για να αφήσει τα υγρά της και να σταθεί για 60’, ανακατεύοντας τακτικά.
Παράλληλα, σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω την 1 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία (5/9) και μόλις λιώσει (χωρίς να κάψει) προσθέτω το αλεύρι.
Ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί μία ρευστή ζύμη και μόλις ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά προσθέτω και το ζεστό γάλα. Ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί κι αυτό.
Σβήνω την φωτιά κι όσο ακόμα είναι ζεστή η μπεσαμέλ προσθέτω το τριμμένο τυρί, το άσπρο πιπέρι και φυσικά την ψίχα από τις μελιτζάνες. Ανακατεύω καλά και δοκιμάζω την γεύση να δω αν τυχόν ο πουρές χρειάζεται μία-δύο πρέζες αλάτι (το πολύ!) καθώς το κασέρι είναι ήδη αλμυρό.
Ζεσταίνω τον πουρέ σε χαμηλή θερμοκρασία (3/9) πριν τον σερβίρω.

Για την σάλτσα κρασιού με μέλι

Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε καλά τα λαχανικά. Τα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας στο μισό. Την σουρώνουμε σε ψιλή σήτα. Την ξαναβάζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και να γίνει πυκνή σαν αραιό μέλι. Στο τέλος ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Αν θέλουμε να γυαλίσει προσθέτουμε στο τέλος 1 κομμάτι κρύο βούτυρο. Αν τη θέλουμε πολύ πυκνή ρίχνουμε 1 κ.σ. ρου.

12825588_10208993415179550_824819590_n

 

Advertisements