Η Νοστιμότερη σπανακόπιτα

Μην παραμυθιάζεσαι μανάρι μου, το σπανάκι δεν έχει μαγικές ιδιότητες, δεν θα σε κάνει σφίχτη και ντούκι, ούτε θα σου πει το μέλλον σου. Έχει σίδηρο. Ναι δεν είναι ψέματα αυτό.
Αλλά όχι τόσο που να κάνει τα μπράτσα σου να μοιάζουν με του Ποπάυ, που και αυτός ο καημένος θύμα της μπίζνας έπεσε για να μάθουν στα παιδιά να τρώνε περισσότερο σπανάκι.
Ο σίδηρος που περιέχει ο σπανάκης είναι διαφοροποιημένος και δύσκολα απορροφήσιμος, για αυτό στύβεις λεμόνι επάνω στο σπανακόρυζο, για να βοηθήσεις την απορρόφηση του. Περιέχει αντιοξειδωτικά, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και δυναμώνει τα οστά και το μυαλό.
Αυτά για πρόλογο γιατί δεν θα κάνουμε σπανακόρυζο μαζί.
Σπανακόπιτα θα κάνουμε σαν και αυτές που έφτιαχνε ο ιδιοκτήτης του ιστοσαλόν που με φιλοξενεί σήμερα.
Μαθητή δυο χρόνια τον είχα τον αχαϊρευτο.
Καλό παιδί δε λέω.
Και φιλότιμο.
Περάσαμε καλά μαζί στις κουζίνες εκείνες τις απίστευτα μεγάλες βάρδιες με το ραδιόφωνο να παίζει Παντελίδη… αλλά αυτά δεν είναι επι του παρόντος.
Σημασία έχει η συνταγή και η επιτυχία της για αυτό ξέχνα ότι θα σε βάλω να ανοίξεις φύλλο για πίτα, και στην τελική καλό είναι ξέρεις να φτιάχνεις μια πίτα. Πες ότι ήρθε ένα γκομενάκι σπίτι, πες ότι αυτός ο γαμήδης ο έρωτας περνάει (που περνάει στο λέω γω) από το στομάχι.
Ε! να γίνεις ρεζίλι;
Θα πάρεις τώρα χαρτί και μολύβι να γράψεις αυτά που θα σου ζητήσω.

Γράφε ρεμάλι:

Υλικά:

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες ( ½ κιλό είναι αυτό να ξέρεις)

1 πακέτο ( ½ κιλό είναι και αυτό πάλι) κατεψυγμένο σπανάκι

(είπαμε να κάνουμε ένα φαί να το παίξουμε κάπως, όχι να βγάλουμε μεροκάματο στην κουζίνα)

½ κιλό φέτα ή κατσικίσιο τυρί ή ανθότυρο ή μανούρι, τριμμένο στο χέρι

(η αν είσαι λίγο ψυχάκιας σαν και μένα βάλε λίγο από όλα)

2 μεγάλα πράσα κομμένα σε ροδέλες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 κουταλιά του γλυκού ψιλοκομμένο άνιθο

Ελαιόλαδο για τη γέμιση και για να λαδώνουμε για τα φύλλα

2 αυγά

Αλάτι (αν βάλεις αλμυρό τυρί, νου σου ρεμάλι μην το λυσσάξεις)

Πιπέρι (φυσικά κατά βούληση)

Εκτέλεση:

Πλύνε τα χέρια σου βασικά και καθάρισε τον πάγκο της κουζίνας.

Βγάλε το φύλλο κρούστα τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξεκινήσεις να μαγειρεύεις για να ξεπαγώσει. Μην ανοίξεις το κουτί, απλά βγάλε το να ξεπαγώσει.

Πλύνε καλά και κόψε σε ροδέλες το πράσο, και βάλε το μέσα σε ένα μεγάλο μπολ σκεπασμένο με νερό και ρίξε μέσα ένα μικρό ποτηράκι ξύδι και λίγο αλάτι. Αυτό πέρα από τα της αντισηψίας καθότι φάρμακο το ξύδι, θα μας βοηθήσει να φύγουν τυχών χώματα η λάσπες που μπορεί να έχουν μείνει στο πράσο.

Και αυτό το ευλογημένο, 1 μέτρο λαχανικό να κρατάει τόσο χώμα πάνω του ποτέ δεν το κατάλαβα. Τες πα, κόψε και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Καθάρισε και κόψε σε κύβους το ξερό κρεμμύδι

Τρίψε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ το τυρί (εμείς τυρί λέμε τη φέτα, τα χουμε πει αυτά από χρόνια μπλα μπλα μπλα μην τα ξαναλέμε αλλά εσύ είδες επάνω ότι έχεις πολλές επιλογές)

Τώρα αφού έχεις κάνει όλα τα παραπάνω και αν δεν έχεις βαρεθεί να σηκωθείς να φύγεις, πάρε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλε λάδι μέσα τόσο όσο να καλύψεις τον πάτο της, και ρίξε μέσα, όλα τα λαχανικά να τα τσιγαρίσεις, ΕΚΤΟΣ από τον άνιθο.

Το σπανάκι κατεψυγμένο γαρ, θα βγάλει υγρά, αυτά θα μας βοηθήσουν να μην γίνει στεγνό και φυσικά να μην γίνει ένα με την κατσαρόλα. Το τσιγάρισμα – βράσιμο θα κρατήσει ένα δεκαπεντάλεπτο μη μασάς. Αν δεις ότι ξεμένει από υγρά μην το αφήσεις στην τύχη του, αλλά βοήθα το με λίγο νεράκι.

Κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίξε μέσα τα τριμμένα τυριά που αποφάσισες να βάλεις, τα δυο αβγά μας, τον άνιθο (ο πολύς άνιθος θα το πικρίσει οπότε μην κάνεις καμιά χαζομάρα τύπου: “Α ωραία μυρίζει αυτό ας βάλω λίγο ακόμη)  νοστίμισε το με αλατοπίπερο (είπαμε για το αλάτι Ε!) και άστο το μείγμα να στανιάρει για ένα μισαωράκι σίγουρα, γιατί αν κάνεις την πίτα με ζεστή γέμιση, θα σου μαλακώσει τα κάτω φύλλα, δηλαδή τι θα στα μαλακώσει, μουνί καλλιγραφία θα στα κάνει.

Το φύλλο τόση ώρα έχει ξεπαγώσει στανταράκι, πάρε το ταψί της κουζίνας, λάδωσε το καλά στον πάτο χωρίς να το κάνεις πισίνα λαδιού, και στρώσε το πρώτο φύλλο.

Ναι φιλαράκι εννοείται ότι θα ανοίξεις το κουτί να το βγάλεις.

Λάδωσε το και βάλε καπάκι από πάνω το δεύτερο και μετά το τρίτο. Τώρα, ή που θα βάλεις πρώτα τα μισά φύλλα μετά τη γέμιση και μετά τα άλλα μισά ή που θα βάζεις εναλλάξ γέμιση, μετά δυο φύλλα, μετά γέμιση μετά δυο φύλλα μέχρι να τελειώσουν όλα. Κάνε τα κουμάντα σου να τα φέρεις στα ίσα, μην την τσιγκουνευτείς τη γέμιση και μας πούνε καρμίρηδες. Τα δύο τελευταία φύλλα, πάνω πάνω καλό είναι τα τσαλακώσεις.

Έτσι για την αλητεία.

Λάδωσε τα και αυτά καλά και μετά πάρε λίγο νερό με τα χεράκια σου και πασπάλισε τα για “να μην αγριέψουν” ‘όχι μη φοβάσαι δεν θα γυρίσει η πίτα να σου ρίξει κουτουλίδια, απλά ξεραίνονται και γίνονται χάλι μαύρο, εσύ έτσι θα τα ενυδατώσεις λίγο βρε!

Κοίτα που σαι, παλικάρι μην τα κάνεις λούτσα.

Η πίτα ανάλογα με τον φούρνο σου (που θα χεις προθερμάνει) ψήνεται σε μέτρια θερμοκρασία, κάνα 45’ σίγουρα, όταν αποκτήσει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα από πάνω είναι έτοιμη, αλλά καλό είναι με τη μύτη ενός μαχαιριού να ανασηκώσεις και λίγο από το πλάι να δεις τι χαΐρια κάνει και από την κάτω πλευρά της.

Όταν με το καλό την ψήσεις θα τη βγάλεις από το φούρνο, θα την αφήσεις να κρυώσει σχετικά, δηλαδή να χλιαρίνει και μετά θα την σερβίρεις. Μπορείς να βάλεις και λίγο γιαούρτι από δίπλα, δίνει έξτρα γεύση, βοηθάει στην χώνεψη και γενικά βοηθάει να κατέβει βρε μάνα μου.

Food and create σου εύχομαι ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία

#mpetsosteam for ever

12714195_10207390058882494_1722001167_n