Σκόρδο

Το Σκόρδο (επιστημονική ονομασία: Allium sativum, Άλλιον το ήμερον) είναι μονοετές ή και πολυετές, ποώδες φυτό το οποίο ανήκει στο γένος Άλλιο και στην οικογένεια των Λειριοειδών ή Υακινθοειδών. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ασίας. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως άρτυμα στην παρασκευή φαγητών, και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

garlic1.jpg

  • Καλλιέργεια

Η Συγκομιδή από το βιβλίο Tacuinum sanitatis
Στην Ελλάδα καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια και το περιγράφουν ο Ηρόδοτος και ο Αριστοφάνης. Ο Θεόφραστος το αναφέρει ως σκόρδον ή σκόροδον και ο Διοσκουρίδης ως σκόρδον το ήμερον.Η φύτευση του σκόρδου για το ελληνικό κλίμα γίνεται από το φθινόπωρο τον Οκτώβριο ή την άνοιξη για τα νωπά σκόρδα μέχρι το Φεβρουάριο για τα ξερά. Αυτά φυτεύονται σε βάθος ως 5 εκ. και σε απόσταση 5-10 εκ. μεταξύ τους. Πρέπει να σκαλίζονται επιπόλαια, να βοτανίζονται και να ποτίζονται τακτικά. Ο βολβός δημιουργείται κατά την Άνοιξη όταν και οι μέρες είναι μεγαλύτερες. Το σκόρδο ανθίζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και το ύψος του κυμαίνεται από 30-50 πλέον πόντους. Η συγκομιδή γίνεται κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Τα σκόρδα ξεριζώνονται, αφήνονται να μαραθούν και στη συνέχεια γίνονται αρμαθιές για να διατηρηθούν για μακρά χρονικά διαστήματα και στέλνονται στην αγορά.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 30.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 18,000 τόνους με κυριότερες περιοχές παραγωγής τη Μακεδονία, τη Θράκη, και τον Πλατύκαμπο Λάρισας. Οι σπουδαιότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι τα άσπρα (Θράκης και Τριπόλεως), οι γίγαντες και τα κοινά.

skordo.jpg

  • Ιστορικα

Η πρώτη απεργία που έγινε στην Αίγυπτο στο τέλος της 20ης δυναστείας, δηλαδή περίπου 3500 χρόνια πριν, ήταν όταν ο Φαραώ Ραμσής Γ’ διέκοψε την παροχή σκόρδων στους εργάτες που κατασκεύαζαν τις πυραμίδες.

  • Χρήση στη μαγειρική

Το σκόρδο αποτελεί βασικό στοιχείο στη μαγειρική πολλών χωρών. Χρησιμοποιείται σε ψητά, βραστά, σε σάλτσες, σε σαλάτες (σκορδαλιά), σε τουρσιά.Το σκόρδο μπορεί να τρώγεται ωμό για να σκοτώνει τα βακτήρια, να βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να προλαμβάνει, ίσως και τον καρκίνο. Κατά το μαγείρεμα, το σκόρδο παύει να είναι μικροβιοκτόνο επειδή καταστρέφεται πλήρως η αλλισίνη. Ωστόσο δεν χάνει όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες και μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, να διατηρεί το αίμα αραιό και να λειτουργεί ως αποσυμφορητικό, ως αντιβηχικό, ως ρυθμιστής βλεννών και ως προληπτικό της βρογχίτιδας. Το καλύτερο είναι να τρώγεται και με τους δύο τρόπους.

skordo_2.jpg

  • Συστατικά

Αλλιίνη, ένα Θειούχο Αμινοξύ
Έχει έντονη οσμή και χαρακτηριστική καυστική γεύση που οφείλεται σε αιθέρια έλαια πλούσια σε θειούχες ενώσεις όπως η αλλιίνη, η αλλισίνη και το αχοένιο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, θειάφι και αλλά στοιχεία χρήσιμα για το οργανισμό, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες, κυτταρίνη, τεφρά. Το κυριο συστατικό του ειναι αλλισίνη οπου οταν δημιουργίτε κατα την κοπή το σκόρδο με την αντίδραση της αλλιινάση με την αλλιίνη και μετατρέπετε σε θειοθειική Αλλισίνη [8] Τα θεραπευτικά χημικά του σκόρδου όμως ποικίλουν αρκετά και ανάλογα με τις συνθήκες του εδάφους. Σε αυτή την αιτία αποδίδουν οι ερευνητές τα ποικίλα αποτελέσματα των πειραμάτων τους σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου. Το ιδανικότερο είναι να καλλιεργείται ελεγχόμενα από τον ίδιο τον καταναλωτή ώστε να ελέγχεται η ποιότητα του εάν θέλει να το χρησιμοποίησει θεραπευτικά. Στην κατανάλωσή του για να διατηρεί της φαρμακευτικές τις ιδιότητες πρέπει να καταναλώνετε όσο πιο πολύ φρέσκα γίνεται και ωμό [9] [10] [11] οπού υπολείπεται σημαντικά από το μαγειρεμένο.

skordo1

  • Ποικιλίες σκόρδου

California late

Ποικιλία σκόρδου California late

Έχει βολβούς µε οµαλή επιφάνεια και σκελίδες χρώµατος ιώδους ή ιώδους προς καφέ. Το φυτό έχει σχετικά στενά ορθοτενή φύλλα. Η ποικιλία αυτή µερικές φορές είναι λιγότερο παραγωγική σε σύγκριση µε την California early, αλλά θεωρείται από το εµπόριο καλύτερης ποιότητας. Καταλαµβάνει το 50% των εκτάσεων της Καλιφόρνιας.

California early

Ποικιλία σκόρδου California early

Οι βολβοί έχουν κάπως ανώµαλη επιφάνεια σε σύγκριση µε την California late και το χρώµα των σκελίδων είναι πιο ανοικτό. Τα φύλλα είναι πιο πλατιά και αναπτύσσονται περισσότερο προς τα πλάγια. Αυτές βέβαια οι διαφορές, διακρίνονται όταν και οι δύο ποικιλίες φυτεύονται η µία κοντά στην άλλη. Η California early αναπτύσσεται σε µεγαλύτερο και ζωηρότερο φυτό, συνήθως αποδίδει περισσότερο και ωριµάζει 2-3 εβδοµάδες πιο νωρίς από την California late αλλά οι βολβοί της δεν διατηρούνται καλά και συνήθως δεν αποθηκεύονται. Καταλαµβάνει το 45% των εκτάσεων της Καλιφόρνιας.

Creole

Ποικιλία σκόρδου Creole

Οι σκελίδες είναι µικρότερες σε µέγεθος σε σύγκριση µε αυτές των California late και California early, και καλύπτονται µε χιτώνα που το χρώµα του είναι βαθύ ιώδες. Ωριµάζει ένα µήνα πιο νωρίς από την California Early. Η ικανότητα αποθήκευσης και το ποσοστό ξηράς ουσίας της Creole έχουν ενδιάµεσες τιµές των ποικιλιών California late και early. Σχηµατίζει ανθικά στελέχη τα οποία µπορεί να µην εξέλθουν ποτέ από τη βάση των φύλλων (ψευδοστέλεχος) ή πιθανόν να αναπτυχθούν σε ύψος 60-90cm. Η Creole καταλαµβάνει το 5% των εκτάσεων της Καλιφόρνιας.

Garcua

Είναι ποικιλία λευκού σκόρδου, με προέλευση από την Ισπανία. Είναι φυτό με ορθή βλάστηση και ποικιλία ιδιαίτερα παραγωγική. Οι βολβοί έχουν ελλειπτικό σχήμα και οι σκελίδες είναι μεγάλες και ελλειπτικές. Η γεύση και το άρωμα είναι λιγότερο έντονα στη Garcua. Μπορούμε να φυτεύσουμε 110gr/στρέμμα με αυτή την ποικιλία.

Garpek

Είναι ποικιλία λευκού σκόρδου με ιώδους χρώματος φλέβες. Πρόκειται για φυτό με ζωηρή βλάστηση. Είναι πρώϊμη ποικιλία. Παράγει βολβούς ομοιόμορφου μεγέθους. Οι σκελίδες του Garpek είναι μεγάλες σε συμμετρική διάταξη. Η γεύση είναι λιγότερο έντονη απ’ αυτή του Gardos. Μπορούμε να φυτεύσουμε 110gr/στρέμμα με αυτή την ποικιλία.

Gardos

Πρόκειται για ποικιλία κόκκινου σκόρδου και είναι πρώιμη. Παρουσιάζει πιο πικάντικη γεύση και λιγότερο άρωμα σε σύγκριση με τις άλλες ποικιλίες. Είναι φυτά ζωηρά, με έντονο πράσινο χρώμα. Μπορούμε να φυτεύσουμε 110gr/στρέμμα με αυτή την ποικιλία. Κατάγεται από την Ισπανία.

Gardacho

Είναι ποικιλία λευκού σκόρδου. Πρόκειται για ιδιαίτερα πρώϊμη και παραγωγική ποικιλία. Ιδιαίτερα ζωηρής και πυκνής βλάστησης φυτό. Παράγει βολβούς μεγάλης διαμέτρου ενώ οι σκελίδες είναι τοποθετημένες σε μη συμμετρική διάταξη. Μπορούμε να φυτεύσουμε 110gr/στρέμμα με αυτή την ποικιλία.

 

  • Μυρωδιά

Το κύριο συστατικό του σκόρδου είναι η αλλισίνη που είναι δύσοσμο και δημιουργείται κατά την κοπή, κατά την πολτοποίηση του σκόρδου ή μασώντας το. Η Αλλισίνη αποβάλλεται με τα ούρα και δια της αναπνοής, έτσι το άτομο που έχει φάει σκόρδο μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από την αναπνοή του. Το αιθέριο λάδι του σκόρδου αποβάλλεται κατά πολύ από το δέρμα και τους πνεύμονες και διατηρείται επί 24-ωρον. Χαρακτηριστικό εκείνων που έχουν φάει σκόρδο, είναι ότι τα ούρα τους αποκτούν την οσμή του επί χρονικό διάστημα τουλάχιστον 24-30 ώρες. Για την απαλλαγή από τη δυσάρεστη αναπνοή που προκαλεί το σκόρδο, οι επιστήμονες προτείνουν δυνατό καφέ, μέλι, γιαούρτι ή γάλα, καθώς το γάλα[12] βελτιώνει αρκετά την δυσοσμία. Επίσης, πιο αποτελεσματικό είναι όταν το σκόρδο τρώγεται ταυτόχρονα με το γάλα, ανακατεύοντας το πριν το καταπιείτε. Οι Γάλλοι θεωρούν το κόκκινο κρασί αποτελεσματικό αρωματικό. Τα ίδιο ισχύει και για το γαρίφαλο. Συχνά οι ειδικοί συστήνουν το μάσημα μαϊντανού – η χλωροφύλλη του βοτάνου πιστεύεται πως σβήνει τη μυρωδιά του σκόρδου. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Natural History, για να φύγει η μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια, μπορούμε να τα καθαρίσουμε με λεμόνι ή τα πλένουμε με κρύο νερό, τρίβοντάς τα συνέχεια με αλάτι, ενώ στο τέλος τα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και σαπούνι.

terrapapers.com_Garlic-sprouts.jpg

 

πηγές : https://www.c-gaia.gr/ και https://el.wikipedia.org/wiki/Σκόρδο

Advertisements