Πιπερόριζα

Είναι από τα πιο μελετημένα φυτά στον κόσμο και ένα πολύτιμο αγαθό που μας το πρόσφερε η Ανατολή. Οι Aσιάτες το έλεγαν ζιντεμέλ, οι Δυτικοί το είπαν τζίντζερ (ginger) και οι Έλληνες πιπερόριζα. Η καλλιέργεια της πιπερόριζας, ή αλλιώς του τζίντζερ, ξεκίνησε αρχικά στη Νότια Ασία αλλά είναι διαδεδομένη και στην Ανατολική Αφρική όπως και στην Καραϊβική. Χρησιμοποιείται στην ιατρική, στη μαγειρική ως μπαχαρικό στο φαγητό ή ως εξωτική λιχουδιά, στην αρωματοποιία, παράλληλα όμως χρησιμοποείται και για λατρευτικούς σκοπούς. Επίσης έχει ιδιαίτερα αφροδισιακες ιδιότητες.

Περιγραφή

Η πιπερόριζα είναι πολυετές φαρμακευτικό φυτό το οποίο έχει κονδυλώδες ρίζωμα με χαρακτηριστική καφέ φλούδα στο εξωτερικό του, ενώ εσωτερικά έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Δεν παράγει καρπούς αλλά πολλαπλασιάζεται μέσω της ρίζας του ενώ τα λουλούδια της αρχικά είναι πράσινα και μετά κόκκινα. Η γεύση της είναι ιδιαίτερη καθώς είναι καυτερή παράλληλα όμως αναδύει ένα λεμονοειδές άρωμα. Όταν μαγειρευτει  βγάζει ένα άρωμα πιπεράτο και γλυκό ταυτόχρονα. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό αποτελείται δηλαδή από 80% νερό και επίσης περιέχει αρκετό κάλλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες. Η ρίζα αυτού του βοτάνου έχει λίγες θερμίδες, αλλά είναι πολύ πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Κατανάλωση

H χαρακτηριστική της γεύση νοστιμίζει φαγητά, σάλτσες, γλυκά, ροφήματα και κοκτέιλ ποτών. Mπορείτε να την καταναλώσετε ωμή, αλλά και μαγειρεμένη. Μπορείτε να την χρησιμοποιησεται στις πράσινες σαλάτες σας σε κομματάκια όπου ταιριάζει ιδανικά με τα ντρεσινγκ με λεμόνι, στα κρεατικά και στα λαδερά σας φαγητά καθώς επίσης και στα γλυκά τριμμένο στα μπισκότα, τα κουλουράκια και το κέικ ενώ ταιριάζει ιδανικά με το μέλι αφού αυτό αναδικνυει τα αρώματα της. Επιπλέον οι ευεργετικές της ιδιότητας την καθιστούν ιδανική ως φάρμακο για τις παρακάτω περιπτώσεις:
Για δυσπεψία – ναυτία: Aν μετά το φαγητό νιώθετε φούσκωμα, πιείτε ένα τσάι με τζίντζερ. Φτιάξτε το τσάι σας όπως συνήθως και προσθέστε 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ. Tο ίδιο κάντε αν έχετε ναυτία.
Για το κρυολόγημα: Bάλτε σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή τριμμένη φρέσκια ρίζα, 2-3 σταγόνες λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι. Aφήστε το 3-4 λεπτά, σουρώστε το και πιείτε το. Mπορείτε, επίσης, στο τσάι ή στο χαμομήλι σας να προσθέσετε αντί για τριμμένο τζίντζερ, μία μόνο σταγόνα αιθέριο έλαιο τζίντζερ.
Για την ιγμορίτιδα και τη βουλωμένη μύτη: Bάλτε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, αφήστε το να βράσει και κάντε εισπνοές πάνω από το νερό που κοχλάζει ή βουτήξτε μια γάζα στο ίδιο μείγμα και κάντε κομπρέσες στη μύτη. Aυτό βοηθάει στο να ανοίξουν τα ιγμόρεια και να φύγουν οι εκκρίσεις.
Για κράμπες και χιονίστρες: Σε 100 ml ελαιόλαδο, προσθέστε 1 κουταλιά φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, ανακατέψτε το, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και αφήστε το εκεί για 2 εβδομάδες. Kάθε φορά που έχετε κράμπα ή χιονίστρες, κάντε εντριβές με το λάδι από τζίντζερ, γιατί διεγείρει την περιφερειακή κυκλοφορία του αίματος και απαλύνει τα συμπτώματα.

Υγεία

Oι Kινέζοι το συνιστούν εδώ και 2000 χρόνια για τη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Tα αιθέρια έλαιά του και άλλα συστατικά του του προσδίδουν ορισμένες από τις πολύτιμες ιδιότητές του. Συγκεκριμένα:
1. Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες.
2. Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση.
3. Bοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.
4. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων. Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των πιθανών του δράσεων στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.
Mπορεί από τις περισσότερες έρευνες να προκύπτουν θετικά αποτελέσματα αποτελέσματα για την επίδραση αυτού του φυτού στον οργανισμό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να το παρακάνετε, γιατί δεν αποκλείονται πιθανές παρενέργειες από τη συστηματική μακροχρόνια λήψη του. H κατανάλωσή του, επίσης, πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 2 ετών.

Συντήρηση

Στην αγορά την πιπερόριζα θα την βρείτε: σε ριζα (σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να προσέξετε στο ξεφλουδισμα της γιατί ακριβώς κάτω από τη φλούδα της βρίσκεται το πιο αρωματικό της μέρος), σε σκόνη (μπαχαρικό που προέρχεται από αποξηραμένη πιπερόριζα κατόπιν ειδικής επεξεργασίας), σε σιρόπι, σε αιθέριο έλαιο, σε κάψουλα και σε βάμμα.
Tο μπαχαρικό θα το βρείτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ, καθώς και σε μαγαζιά που πωλούν μπαχαρικά. Tη ρίζα θα τη βρείτε σε σουπερμάρκετ και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και βιολογικών προϊόντων. Tο αιθέριο έλαιο, το σιρόπι, τις κάψουλες και το βάμμα θα τα αναζητήσετε σε επιλεγμένα φαρμακεία.
H ρίζα πρέπει να είναι λεία, χωρίς ρυτίδες και σκληρή με ομοιόμορφο χρώμα. Σε περίπτωση που κάποια σημεία είναι μαλακά, ρυτιδιασμένα ή με διαφορετικό χρώμα σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκια.
H φρέσκια ρίζα συντηρείται στο ψυγείο για δύο εβδομάδες περίπου. Kατά τη φύλαξη δεν πρέπει να την ξεφλουδίσετε όλη, γιατί θα αλλοιωθεί γρήγορα και θα χαθούν τα θρεπτικά της συστατικά. Φροντίστε να ξεφλουδίζετε κάθε φορά μόνο το σημείο που πρόκειται να καταναλώσετε.

image

Πηγές: Wikipedia, greenchef.gr, vita.gr