Σπανακοτυρόπιτα

Υλικά

1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κιλό αλεύρι
2 κούπες νερό
250 γρ βούτυρο (λιωμένο)
μισό κιλό σπανάκι
350 γρ τυρί (φέτα η άλλο λευκό τυρί)
1 κρεμμύδι
λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε ένα λεκανάκι/μπόλ ρίχνουμε το νερό το ξίδι την ζάχαρη και το αλάτι .
  • Ρίχνουμε και το αλεύρι μέσα στο νερό σιγά σιγά και ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να γίνει η ζύμη έτσι ώστε να μην κολλάει στα χερια .
  • Χωρίζουμε την ζύμη στην μέση και από κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε 8 κομμάτια (μπάλες).
  • Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με το πλαστή σε λεπτά φιλα.
  • Τώρα παίρνουμε την μια οχτάδα και αφού τα έχουμε ανοίξει τα μπαλάκια μας σε λεπτά φιλα τα στρώνουμε το ένα πάνω στο άλλο σαν πυργάκι από φιλα μονο που ανάμεσα από κάθε φίλο με ένα πινελάκι το αλείφουμε με το λυόμενο βούτυρο μας (δηλαδή στρώνουμε το φίλο από πάνω το αλείφουμε με βούτυρο και από πάνω πάλι το φίλο έτσι και τα 8 μονο που όταν στρώσουμε το τελευταίο φίλο δεν το αλείφουμε από πάνω) και μετά με τον πλάστι πατάμε και τα 8 φιλα που κάναμε πυργάκι και τα κάνουμε ένα λεπτό φίλο. Έτσι ακριβώς κάνουμε και την δεύτερη οχτάδα μας.
  • Σε ένα τηγανάκι τσιγαρίζουμε το σπανάκι και το σπανάκι με αλάτι πιπέρι και μόλις σοταριστούν ρίχνουμε μέσα και την τριμμένη φέτα μας και το αφηνουμε λίγο να κρυώσει.
  • Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνουμε την πρώτη μας οχτάδα που πλέον την έχουμε κάνει ένα ενιαίο μεγάλο φίλο και από πάνω στρώνουμε την γέμιση μας , τέλος από πάνω στρώνουμε και την δεύτερη μας οχτάδα ( δηλαδή το δεύτερο μεγάλο φίλο που κάναμε) Αλείφουμε και λίγο με το λιωμένο βούτυρο μας το πάνω μέρος τις πίτας .
  • Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου μιση ώρα ( μέχρι να πάρει χρώμα ).

12476173_1142202009144278_322460807_n

Advertisements